Media - The Royal Wind Music

Media

Sweete Musicke of Sundrie Kindes

Edmund Turges: Alas, it is I...

Engelse consortmuziek uit de 16e en 17e eeuw

In de jaren ’30 van de 16e eeuw werden de Venetiaanse gebroeders Bassano aanbevolen aan het hof van koning Hendrik VIII (1491-1547) als musici, componisten en bouwers van instrumenten. De Bassano’s vormden in eerste instantie een consort van vijf blokfluiten, tot in 1550 Augustine Bassano (†1604) zich bij hen voegde en het ensemble tot zes spelers werd uitgebreid. Die zes plaatsen werden later hoofdzakelijk bezet door hun nakomelingen, totdat in 1630 alle blazersconsorts in één groep werden ondergebracht.

Het repertoire van dit ‘koninklijk blokfluitconsort’ inspireert het programma van deze cd en bestond zowel uit fantasieën als uit dansen en instrumentale arrangementen van motetten en madrigalen. Het consort was ‘verplicht elke dag aanwezig te zijn bij Hare Majesteit de Koningin’, zoals Augustine Bassano het nader omschreef in een document uit 1564. Consorts boden muzikaal vermaak bij een breed scala aan hofactiviteiten en zorgden voor werkgelegenheid voor vele professionele musici en componisten.

In het theater, waar consortmuziek regelmatig werd uitgevoerd, paste men de instrumentatie vaak aan in overeenstemming met de symbolische associaties bij specifieke instrumenten. Het za